sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Painajainen ennen joulua

Joulu kolkuttaa jo oven takana ja tohina on sen mukainen. Leivotaan ja valmistellaan jouluruokia aamusta iltaan, koristellaan paikkoja ja taistellaan pakettipaperien kanssa. Oi autuus.

Söimme päivä pari takaperin katkarapukalaa. Kiva jonottaa jouluruuhkassa tuoretiskin edessä kiemurtelevassa jonossa piskuinen numerolappu kädessä ja rukoilla, ettei kala lopu kesken.
Äidin kehotuksesta muutin kypsennysaikaa. Aluksi file oli uunissa 20min, sitten rapujen ja kerman kanssa 25min. Seuraksi lautaselle taasen perunaa. Kala teki loistavasti kauppansa jälleen kerran.
Lisänä hedelmäinen salaatti.
Salaatissa on paitsi itse salaattia myös verkkomelonia, viinirypäleitä ja pepinoa.

Viime yönä leivoin muffinsseja. Loistava idea puolen yön korvalla. Onneksi oli apujoukkoja paikalla.

Suklaiset kuppikakut

115g tummaa suklaata
85g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
175g fariinisokeria
2 suurta tai 3 pienempää munaa eroteltuna
185g siivilöityjä vehnäjauhoja
3/4tl leivinjauhetta
3/4tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
2,5dl kevyt maitoa huoneenlämpöisenä
1tl vanija-aromia

Paloittele suklaa ja sulata se. Anna hieman jäähtyä.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Vatkaa munan keltuaiset kovaksi ja lisää voisokeriseokseen hitaasti ja vatkaa tasaiseksi.
Lisää suklaa ja sekoita.
Yhdistä jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola kulhossa.
Sekoita maito ja vanilja-aromi.
Lisää 1/3 jouhoseoksesta voisokeriin ja vatkaa. Kaada 1/3 maidosta ja vatkaa. Toista kunnes aineet loppuvat.
Vatkaa munan valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinaan.
Lusikoi taikina muffinsivuokiin noin puolilleen.
Paista 175 asteessa (kiertoilmauuni) 20-25min ja anna jäähtyä.

Ohje kämppikseltä.

Koska näiden valmistus meni niin myöhäiseksi, koristelin ne vasta tänään.

Sokerivoimassa

1½dl sokeria
½dl vettä
1 munan keltuainen
250g suolatonta voita

Laita sokeri ja vesi kattilaan. Anna kiehua, kunnes seoksen lämpötila on 117astetta. Kiehuminen kestää n. 5min.
Lisää keltuainen sokeri-vesiseokseen ja vatkaa kylmäksi.
Lisää voi ja vaahdota ilmavaksi vaahdoksi. 

Tämäkin ohje kämppikseltä.

Alkuperäinen Jack Skellington cupcake -ohje.
Silmät ja suu on tehty tomusokeri-vesiseoksesta, joka on vain värjätty mustaksi.

Alkuperäinen Oogie Boogie cupcake -ohje.
Tässä sokerivoimassa on värjätty vihreäksi ja kasvot tehty salmiakin paloista, koska nauhalakritsia ei kaupasta löytynyt. Pään sisällä on puolikas vaahtokarkki.

Vähän karkean näköisiä näistä tuli, mutta eiköhän maku ole silti ihan hyvä. Kuorrutteen jämille kävi näin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti